Kоронарна артериска бајпас

Kоронарна артериска бајпас

Bypass
Bypass

Kоронарна артериска бајпас е операција на срце за премостување на стеснување на коронарните артерии - крвните садови кои го снабдуваат срцето. Да се ​​заобиколат ова се користи артерии или вени земени од други места на телото каде што нивното присуство не е неопходно. Обиколен пат се користи за крв, над стриктура, да доведе до на стеснување подолу. Така, срцето добива доволно кислород потребен за нормално функционирање.

Обиколен пат на срцето е операција дека пациентот треба да се обезбеди нормално функционирање во секојдневниот живот. Бајпас решава болка на ангина пекторис, спречува инфаркт на миокардот, и кај пациенти кои се веќе по миокарден спречи натамошното влошување на миокарден функција. Поради големината на коронарна болест бајпас е најчесто врши хируршка процедура во светот.

Садовите се користи за заобиколат наведени како графтови. Постојат два основни видови на бајпас графтови: венски и артериски. Венска бајпас графтови поради своите карактеристики на низок квалитет ѕидот и се става на коронарните крвни садови на помала важност. Артериски бајпас графтови се подолги и да се обезбеди подобро преживување. Артериска бајпас графт е најчесто се користат и се става на предниот дел на вентрикуларна гранка на левата коронарна артерија. Таа ја храни предниот ѕид на градниот кош од кои можете да ги тргнеме и лесно да се пренесува до срцето. Тоа е широко прифатено и речиси задолжително начините за премостување на предниот дел на левата комора гранки на коронарните артерии.

Бајпас хирургија обично трае 3-5 часа, а во текот на постапката пациентот е под општа анестезија. На бајпас операција почнува со паралелна работа на подготовка на градниот кош и екстремитетите (нозете или рацете) од кои се одвиваат артериска или венска графтови. Работат на градите, почнете со отворање на градната коска, која се сече вертикално, а со помош на специјално дизајнирани инструменти, на работ на стернумот да се движат распаѓа. Ова му овозможува на хирургот слободен пристап до перикардијална шуплина (перикардиумот), отворајќи го доаѓаме до срцето.

Во текот на бајпас хирургија, срцето е на одмор, и сите витални функции се поддржани од страна на уредот за екстракорпорална циркулација. Овој уред овозможува вештачки оксигенација на крвта преку физиолошки ниво, а протокот низ сите делови на телото, па затоа е разбирливо зошто оваа машина е жаргон наречени вештачки "срце-бели дробови." Оваа форма на вештачки циркулацијата и овозможува регулирање на телесната температура се намалува до нивото на блага, умерена или длабоко хипотермија. Васкуларни стегач е ставен на асцендентната аорта на срцето, која е одвоена од останатите циркулација системската циркулација. На овој начин можно е да се запре срцето, со администрација на ладно калиум во коронарните артерии. Срцето станува неподвижен и опуштено, бидејќи срцето запира во дијастола фаза која им овозможува да работат во тивка оперативни поле.

На бајпас хирург почнува коронарна срцева хирургија на површината, само погоре, на коронарните артерии, со мало намалување (засек). На инцизија се протега со посебен ножици во должина од 5-8 милиметри, а потоа на донаторот крвните садови (артерија или вена) ужива посебна шиење материјали за коронарна артерија. По завршувањето на хируршка операција на срцето, со аортна стегач отстранување ќе се воспостави нормална циркулацијата на крвта во коронарните артерии. Со ставање на канализација во перикардот и жици за привремен пејсмејкер води во завршна фаза на операцијата. На градите е затворена и пациентот се транспортира во единицата за интензивна нега, а со тоа завршува бајпас операција.

Во повеќето случаи, рутински бајпас операции на отворено срце не бара трансфузија на крв. Ако трансфузија е потребно, вклучува одреден ризик. Посебни мерки се спроведуваат за да се спречи пренос на инфективни материјал во крвта.

Бајпас обично се изведува на престанаа срце. Но, во некои случаи, тоа е можно да се направи бајпас на работна срце. Операции на т.н.. Пулсирачко срце изведува кај пациенти кои имаат потреба од помал број на бајпас или изложени на ризик пациенти, ако тоа е можно.

Пациентот треба да знаат дека бројот на вградени заобиколува е релативна, а не секогаш соодветствува со сериозноста на болеста. Пациентот кој доби четири заобиколува не е нужно "болен" од оние кои добиле само еден бајпас. Состојбата на коронарните артерии, лево вентрикуларна функција и коморбидитети одредува сериозноста на кардиохирургијата пациенти.

Времетраење на бајпас зависи од неколку фактори. Еден мора да имајте на ум дека со бајпас хирург само мост стеснување, но не може да го запре прогресијата на болеста, и нови стеснување може да се случи со текот на времето под бајпас. Исто така, некои вени заобиколат пократок од артериски. Користење на артерија на предната комора гранка на левата коронарна артерија е неприкосновен. Пациентот по бајпас хирургија фундаментално мора да се промени нивниот начин на живот и исхрана за продолжување на максималното времетраење на обиколницата.

Минимално инвазивни срцеви бајпас хирургија има истите подобност за пациентот, како и конвенционалните бајпас отворена операција на срцето, но има таа предност што може да се врши на пулсирачко срце. Пациентите кои имаат минимално инвазивни срцеви бајпас хирургија имаат полесни и помалце и помалку болка за време на длабоко дишење по операцијата. Минимално инвазивни срцеви бајпас хирургија носи други предности, како што пократок болнички престој по операцијата, помалку шанси за инфекција, помалку крварење, и помалку скапи.

Компликации по бајпас отворена операција на срцето може да се манифестира во различни степени. Сепак, еден од наједноставните класификација на компликации е нивната класификација во две групи: смртоносна и не смртоносна. Под смртоносни компликации значи фатални компликации се директна причина за смртта на пациентите, и за среќа, тие се ретки. Во вториот случај, тоа е мала компликации кои не значително се закануваат на пациентот и не влијаат врз нивниот третман и рехабилитација. На голем проблем се јавува ако не смртоносни компликации не го препозна времето и "домино" принцип доведе до сериозни нарушувања во телото, што во некои случаи се смртоносни. Најчестите бајпас компликации за време на бајпас операции на отворено срце како миокарден инфаркт, церебрални инфаркти, невролошки проблеми, белите дробови проблеми, инфекции, крварење нарушувања, и коагулација на крвта.

Наплата по бајпас операции на отворено срце, има неколку фази и е под влијание од страна на двете индивидуалните карактеристики на пациентот и од видот и тежината на операцијата. По бајпас хирургија, пациентот се чувствува полошо, но ова е само привремено, како резултат на траума за време на бајпас хирургија. Затоа, во сите срцеви болниците вршат предоперативна подготовка на пациентот. Тоа вклучува не само хигиенски и диететски подготовка на пациентот, но, исто така, на серија разговори во текот на кој тестирање и психолошка подготовка на пациенти за бајпас хирургија. За време на неговиот престој во клиниката, пациентите постепено се воведе во текот бајпас хирургија, третман во одделите за интензивна нега, како и мерки на раниот постоперативен рехабилитација. Лекари и медицински сестри со своите совети и насоки да влијаат подобро да се подготви пациенти да се вратат дома и на нивните побрзо адаптација на околината во која тие живееле пред тоа. Закрепнување од бајпас хирургија трае неколку недели, во зависност од тоа дали е отворено срце бајпас хирургија или минимално инвазивни срцето бајпас хирургија. По бајпас хирургија треба да се грижи за висок крвен холестерол и исхрана прилагодени на овој проблем. По бајпас хирургија, важно е да се обрне внимание на хипертензија. Пациенти по бајпас хирургија треба да се вежба редовно и одржување на здрава телесна тежина. Бајпас хирургија пациентите, исто така, треба да се посети редовно лекари, за контрола на стресот, да учествуваат во програми за рехабилитација, и редовно да се контролира шеќерот во крвта. Пациенти по бајпас хирургија треба да се обрне внимание на можните компликации и да го пријавите било каква промена на Вашиот кардиолог. Исто така, пациентите мора да носат еластични поддршка на местото каде вените на ногата е отстранета. Градната шуплина треба неколку месеци да се опорави од бајпас хирургија. По бајпас хирургија, пациентите можат да водат нормален живот само во случај да го следат советот на лекарот за здрав живот. По бајпас хирургија, пациентите се ослободени од ангина и имаат помал ризик од појава на миокарден инфаркт.


Ние се извинуваме за правописни грешки. Оваа страница е преведен од Bypass